Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
zgubiłem kufer
Od razu uprzedzam wszelkie spekulacje - nie chodzi o żadną chińszczyznę. Stelaż dedykowany do mojego moto, płyta GIVI monokey M5 i kufer też GIVI (model V46). Kufer jeździł już 200 km/h, choć producent zaleca nie przekraczać 120 km/h i zawsze wszystko było OK. A cała akcja zdarzyła się pewnie przy 100-120km/h (może nawet mniej). Droga lekko wyboista, ale bez przesady, nie odczułem żadnego nadzwyczaj mocnego podmuchu wiatru. W zasadzie, to nawet nie poczułem, szczęśliwie motocyklista jadący z przeciwka widział zdarzenie i dał mi znać. I teraz pytanie: kuźwa! dlaczego? jak tego uniknąć w przyszłości, bo trochę się teraz boję kufer od ostatniego przypięcia nieruszany był przez może 1000 km, więc pomysł złego zamocowania chyba odpada. Oględziny nie wykazały żadnych ubytków ani luzów w systemie mocowania, więc też nie to. Kufer siedzi ciasno, dobrze wpasowany, próbowałem go szarpać, naciskać z różnych stron, ale zdaje się, że dobrze się trzyma. Jako nówka siedział dokładnie tak samo. I jeszcze druga rzecz - kluczyk się teraz nie kręci, jakby nie pasował. Zamek jest w pozycji zamkniętej, pokrywa zamknięta, więc nie mogę się dostać do środka, za to można wcisną guzik do odpinania, sprężynuje jak przy otwartym zameczku... Co mam z tym fantem zrobić?
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
7 sie 2010, o 21:09 |
|
|
pm2z
SV Rider
|
Re: zgubiłem kufer
Nie miał z was nikt podobnych doświadczeń? Może macie jakieś pomysły, jak się zabrać do otwarcia tego ustrojstwa? I co dalej z kufrem? Wymiana zamka? Ale jak - we własnym zakresie, czy szukać firmy?
|
8 sie 2010, o 10:44 |
|
|
SweetNoise
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07 Posty: 707 Lokalizacja: Kraków
Moto: Sprint ST
|
A może cudzy kufer znalazłeś? Tak poważniej, to poszukaj firmy która się zajmuje otwieraniem zamków, może coś poradzą.
8 sie 2010, o 11:10 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Pewnie przy wypinaniu się z płyty wygiął Ci się ten pazur w kufrze i dlatego teraz zamek się blokuje... Bębenek zamka kosztuje 50zł więc chyba rozwierciłbym ten co masz, otworzył kufer i wtedy próbował dostać się do reszty zamka. A nie masz na niego jakiejś gwarancji? Prawdę powiedziawszy, to nie słyszałem nigdy, by się komuś givi wypięło. Chińskie kufry owszem, krążyły takie opowieści, nawet mój znajomy zgubił kiedyś kufer na drodze z Zakopanego na Morskie Oko, chociaż to wcale nie był chińczyk tylko kappa.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
8 sie 2010, o 11:47 |
|
|
pm2z
SV Rider
|
Pazur? Jeśli dobrze rozumiem, to nie pazur. Pazur trzyma wieko, ale odpina się go (odblokowuje) z drugiego guzika i ten drugi guzik właśnie jest zablokowany, tak jak powinien być przy zamkniętym zameczku (przekręconym kluczyku). Ja nigdy nie słyszałem o zgubionym kufrze (poza przypadkami złego wpięcia, ale to wtedy bezpośrednio po założeniu). No a kappa, givi, hempo-b - wszystko jeden pies - firmowe, renomowane i nie powinny się dziać z nimi takie rzeczy...
|
8 sie 2010, o 12:15 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
No zdecydowanie nie powinny... Hepco Becker to w ogóle inne kufry, oni mają swoje systemy mocowań. Monokey występuje u givi, kappy i moto-detail. No w chińszczyźnie. Z tych trzech firmowych, to moim zdaniem givi ma najlepiej spasowane elementy, kappa i moto-detail trochę gorzej. Nie mam pojęcia jak tam u Ciebie się otwiera kufer, a jak wypina z płyty. Widziałem u givi już przynajmniej 3 rozwiązania zamka
|
8 sie 2010, o 12:26 |
|
|
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
Ja kupiłem wkład do zamka (shad) za 13zł w zwykłym sklepie budowlano - śrubowo-narzędziowym. U Ciebie raczej doszło do poluźnienia wnętrza zamka, albo ułamania plastikowego elementu trzymającego zamek - poluźniło w ten sposób zatrzask odpowiedzialny za połączenie z płytą - kolejna dziura i leci kufer. Zamiast tylko wymienić wkład, zobacz co z mocowaniami wkładu!! Ja na dłuższe trasy dla świętego spokoju obwijam kufer 2ma gumami.
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
8 sie 2010, o 15:56 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Ja mam Chińską "Awinę" już trzeci sezon i trzyma się mocno Chociaż ostatnio mogłem go zgubić, bo z ogniska u Ifni, ruszałem z otwartym. W tym przypadku zanim dojechałbym do asfaltu znaczyłbym drogę zawartością kufra, a może i samym kufrem. Na szczęście dobrzy ludzie z wielkim wrzaskiem zagłuszającym mój niezbyt cichy wydech - ostrzegli mnie Powiem słowami pewnej reklamy "skoro nie widać różnicy, po co przepłacać" oczywiście wiem, ze jest różnica - chińskie nie spadają Ale całkiem serio, jak ktoś nie ma kasy na drogi kufer, to może śmiało kupić Awinę i cieszyć się ze sporej przestrzeni bagażowej, ja mam 52 l.
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
8 sie 2010, o 17:00 |
|
|
pm2z
SV Rider
|
No ja właśnie tak sobie myślałem - po co przepłacać i kupiłem najpierw jakąś chińszczyznę mocowaną na monokey (bo taką mam płytę na stelażu). I co? I odesłałem badziewie, bo niby monokey, a nie pasowało! Płyta jaką mi przysłali mocowaniami minimalnie się różniła No i z kolei nie dało się jej przykręcić do dedykowanego stelaża
|
8 sie 2010, o 19:48 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Ja w fazerze wpinałem w oryginalną płytę Givi, ale troszkę stukał, wiec podkładałem pod niego różne rzeczy np. zwiniętą reklamówkę. Fazera sprzedałem ze stelażem i płytą, a gdy kupiłem stelaż do SV-ałki założyłem płytę, którą przysłali z kufrem (Avina), a przysłali nawet dwie:) Najdziwniejsze jest to, że na tej płycie kufer już nie stuka. Wniosek wiec jest taki, że nawet Chińszczyzna jest do ogarnięcia a kufer i jego mocowanie to nie statek kosmiczny No chyba, że się wypnie..., ale nawet wtedy nie chce lecieć, tylko skubany wali w ziemię
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
8 sie 2010, o 20:27 |
|
|
Dzikus
degustator whisky
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:42 Posty: 1305 Lokalizacja: Toronto
|
Ja wiem dlaczego on Ci odpadł, pewnie marudziłeś jak zawsze i już nie mógł tego słuchać.....
_________________ BIKEPICS-DZIKUS
|
9 sie 2010, o 08:53 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Bo chińskie kufry są mocowane na 2 sposoby, o czym już pisałem kiedyś Są 2 modele: - większy (kopia givi e460) ma odblask nad zamkiem i pasuje idealnie do oryginalnej płyty givi monokey. - mniejszy (kopia givi e360) nie ma odblasku, a kołki i zamek mają minimalnie inny rozstaw.
|
9 sie 2010, o 09:13 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|